USKLADIMO FREKVENCIJE

Susret posvećen kulturnoj baštini

Kategorija: /

Budući da je ovogodišnji Mjesec posvećen kulturnoj baštini, dvije knjižničarke Marija Klarić Brdarić i Biljana Krnjajić odlučile su organizirati  susret dvije slavonske škole: Osnovne  škole iz Štitara i  O.Š." Siniše Glavaševića" iz Vukovara. Domaćin je bila štitarska škola koja je prikazala kulturnu baštinu Štitara.

Sudjelovali su učenici i učiteljice četvrtih razreda Sonja Marić i Dajana Jozanović, a u provedbi su pomogle i pedagoginja Mara Čović, pripravnica Ana Curić, učiteljica Marija Gašparović i učitelj Petar Juzbašić. Došli su učenici četrvtih razreda iz Vukovara s učiteljicama Ružicom Sabo i Danijelom Drača Jonjić.

Susret  je bio  13. 11. 2018. g., a sve je započelo u Domu kulture u kojem nas je ugostio načelnik Općine  Marko Bikić. Ispred Doma goste su dočekali tamburaši uz bećarce. U Domu su nas  počastile snaše iz Etno kujne" Štitarske snaše" sa svojim listarićima

U Domu je bio prikazan kratki program u kojem smo čuli slavonske pjesme Selo moje malo i Zadnja želja koje je otpjevala Marija Pranjić,a  zatim smo vidjeli šaljivi igrokaz Seoski Google u kojem smo mogli čuti kako snaše provode svoje vrijeme na avliji. Školska folklorna skupina prikazala je splet slavonskih kola koji je izveden uz pratnju tamburaša. Za kraj je pušten kratki film o Štitaru, a najveće je iznenađenje bila video poruka za goste iz Vukovara koju su snimili Najbolji hrvatski tamburaši. Poslije programa u Domu, otišli smo kod tajnika Škole Mate Dominkovića koji nas je ugostio u svom šokačkom domu. Obišli smo i staru štitarsku crkvu koja je posvećena sv. Mateju, a koja je nedavno obnovljena i koja u sebi čuva prekrasne starine. Nakon obilaska sela,u školi  su održane radionice: izrađivali su se dijelovi narodne nošnje za šokicu (hvala Gradskoj knjižnici u Županji za ideju),  slikovni rječnik šokačkih riči, pisali su se bećarci i učila se svirati tamburica. Svi su učenici rado sudjelovali u u radionicama, a kao suvenir ponijeli su šokački šešir od papira. Na kraju smo se družili uz štitarske delicije koje su pripremile vrijedne ruke mama, baka, ujni, ali i OPG-ovci koji su nas počastili suhomesnatim proizvodima. Dok smo se neformalno družili, razmijenili smo i darove pa su naši učenici dobili prekrasne magnetiće s logom vukovarske škole, slike od šuške kao i monografiju o proslavi 80 godina Škole. Učenici Štitara, tj. učenička zadruga Dukat darovala je suvenire na drvetu na kojem je ugravirano Štitar u srcu, a učiteljicama smo darovali domaći kruh iz krušne peći koji je posebno za ovu priliku ispekla gđa Kata Živković.

Cijela se lokalna zajednica uključila u ovaj dan, baš kao i štitarska škola, što se i moglo vidjeti i osjetiti na druženju. Na program u Domu odazvali su se i Štitarci koji predstavljaju selo na bilo koji način, poput g. Mije Ćoškovića. Dojmovi se još uvijek nisu slegli,još se razmišlja o provedenom danu i cjelokupnom iskustvu koje će sigurno biti još dugo urezano u sjećanja učenika, ali i učiteljica. Uzvratni bi se susret trebao dogoditi na proljeće sljedeće godine koji se s nestrpljenjem iščekuje.

Autor:Marija Klarić Brdarić

Hitovi: 680