USKLADIMO FREKVENCIJE

Glasujte za školske vrtove!

Kategorija: /
Autor: Z.Knežević

Do 25. studenog traje glasovanje u okviru natječaja Udruge Biovrt koja poklanja poklon paket za pokretanje školskih vrtova koji se sastoji od Priručnika "U školskom vrtu i mi rastemo" Silvije Kolar-Fodor, brošure "Očuvajmo biorazzznolikost" i paketa s 10 različitih vrsta sjemenja.

Naime, radi se o natječaju na koji se prijavilo 77 škola iz cijele Hrvatske. Učenici osnovnih i srednjih škola, među kojima i učenici Osnovne škole "Mijata Stojanovića" iz Babine Grede i učenici Obrtničko-industrijske škole Županja prezentirali su svoje fotografije vrtova ili mjesta gdje bi ga željeli kreirati te svoju priču. Na fb stranici Udruge Biovrt objavljen je foto album s fotografijama prijavljenih škola, a uz svaku fotografiju mogu se pročitati i prekrasne priče prijavljenih škola o tome što trenutno rade i što bi sve voljeli pokrenuti u svojim školama. Glasom odnosno "lajkom" nagrađuju se priče koje se posjetiteljima stranice najviše sviđaju. Osim što će Udruga Biovrt nagraditi 5 škola nakon glasovanja, odabrat će još 5 škola te će ukupno 10 škola nagraditi Priručnikom za pokretanje i vođenje školskih vrtova, kao i paketićima različitog sjemenja te brošurom Očuvajmo biorazzznolikost. 
Iz prijave Osnovne škole "Mijata Stojanovića" Babina Greda, koju je potpisala vjeroučiteljica Mirta Blažević, istaknuto je kako su učenici ove škole zainteresirani za sadnju biljaka i sade ih u viseći vrt. Na žalost, dodaju u prijavi, još uvijek nemaju pravi školski vrt. Čak ni školsko dvorište. Ističu u prijavi i sve svojevrsne zgode i nezgode oko nove školske sportske dvorane, pa su u ovoj školi odlučili da nakon novog projekta školske dvorane, kada dvorana bude izgrađena, školski vrt imaju na krovu dvorane, što je tim projektom i predviđeno.

Iz Obrtničko-industrijske škole Županja u svojoj su prijavi na natječaj Udruge Biovrt podsjetili na zanimljivu povijest Županje, nekadašnju tvornicu tanina i Engleze, te kroz tekst i fotografije predstavljaju školski vrt koji bi koristio i za aktivnosti školskih sekcija "Eko plus" i Sekcije za uzgoj i preradu ljekovitog i aromatičnog bilja. Dakle, na fb stranici Udruge Biovrt-u skladu s prirodom mogu se pročitati zanimljive priče iz osnovnih i srednjih škola s područja cijele Hrvatske, posebno, kako smo istaknuli, iz našega grada i Babine Grede. U svakome slučaju, trud i htijenja osnovaca i srednjoškolaca treba podržati.Hitovi: 634