USKLADIMO FREKVENCIJE

Noa Matasović osvojio odlično drugo mjesto na natjecanju u čitanju naglas

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić
U Sisku je i ove godine održano državno Natjecanje u čitanju naglas i to po sedmi put.Natjecanje se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH,  Sisačko-moslavačke županije, Grada Siska, Hrvatskog knjižničarskog društva i Knjižničarskog društva Sisačko-moslavačke županije. Ove je godine Natjecanje bilo posvećeno 120 obljetnici rođenja našeg velikog pisca Mate Lovraka te je cijeli program Natjecanja bio osmišljen na način da nas kroz njega vode likovi iz romana "Vlak u snijegu" i "Družba Pere Kvržice". Prigodni program, koji se odvijao u Domu kulture "Kristalna kocka vedrine", otvoren je nastupom FA "Ivan Goran Kovačić" te glumcima Dominika Karaule i Grgura Grgića. Na Natjecanju je sudjelovalo ukupno 36 učenika iz Lijepe Naše koji su došli iz 18 županija, a koji su svoje znanje u interpretativnom čitanju pokazali kroz dva dana, 21. i. 22. studenog 2019. g. Prvog dana Natjecanja svoje su umijeće čitanja pokazali učenici u mlađoj kategoriji (3. - 5. razred), a među njima je bio i predstavnik Vukovarsko-srijemske županije, učenik štitarske osnovne škole Ivana Martinovića, Noa Matasović. Noa je pod mentorstvom knjižničarke Marije Klarić Brdarić osvojio sjajno drugo mjesto na državnom Natjecanju. U prosudbenoj komisiji taj su dan sjedili  Gordana Kovačić, Dubravka Pađen Farkaš i Mirna Rustemović te prošlogodišnji pobjednik 6. državnog Natjecanja u čitanju naglas i predstavnik Vukovarsko-srijemske županije Ukë Jahaj. Noa je svojim nastupom osvojio, ne samo drugo mjesto, već i srca svih prisutnih jer jer svojom neposrednošću i srčanošću pokazao kako se čita, ali i to kako se bude dijete i to u pravom smislu riječi. On je čitao poglavlje "Baš sam sretan" iz knjige Sanje Pilić "Zar baš moram u školu?" za koje sam Noa kaže kao da je napisan za njega. 
Drugi dan Natjecanja protekao je u znaku starije kategorije (6. - 8. razred), a među njima je predstavnica Županije bila učenica iz našeg kraja, Valerija Vidović, učenica OŠ "Ivan Meštrović" iz Drenovaca koja je došla sa svojom mentoricom knjižničarkom Karolinom Bakšaj. Valerija je na publiku ostavila snažan dojam čitajući ulomak iz knjige "Drugačija" autorice Ivane Guljašević Kuman. Iako Valerija nije osvojila niti jedno od prva tri mjesta, ona je dobila posebnu pohvalu stručne prosudbene komisije koju su činili   Gordana Kovačić, Robert Raponja i Vinkovčanka Sonja Šimić te prošlogodišnji pobjednik Patrik Sivka, predstavnik Karlovačke županije.  

Donosimo vam rezultate Natjecanja u obje kategorije:

Mlađa kategorija
1. mjesto: Fran Bralo (Požeško-slavonska županija) – mentorica: Sanja Komljenović
2. mjesto: Noa Matasović (Vukovarsko-srijemska županija) – mentorica: Marija Klarić Brdarić
3. mjesto: Ema Kefelja (Varaždinska županija) – mentorica: Tatjana Slunjski

Nagrada publike: Fran Bralo (Požeško-slavonska županija) – mentorica: Sanja Komljenović.

Starija kategorija
1. mjesto: Laura Filipić (Međimurska županija) – mentorica: Lidija Toth
2. mjesto: Mihael Miloslavić (Dubrovačko-neretvanska županija) – mentorica: Tanja Galjuf
3. mjesto: Marta Miškić (Šibensko-kninska županija) – mentorica: Jelena Buđanec

Nagrada publike: Laura Filipić (Međimurska županija) – mentorica: Lidija Toth.

I natjecateljima i mentorima ovo je bilo nezaboravno iskustvo i nadamo se da će se u ovo Natjecanje uključiti što više učenika s naših prostora. Za sva pitanja i sve nedoumice obje mentorice stoje na raspolaganju. 

--
Marija Klarić Brdarić, dipl.knjižničar i prof., stručni suradnik mentor
 
Hitovi: 365