USKLADIMO FREKVENCIJE

Župan Božo Galić na 7. Forumu poljskih i hrvatskih regija

Kategorija: /

Započeo je 7. Forum poljskih i hrvatskih regija koji se od 10. do 12. travnja održava u Poreču, na kojem će tematski naglasak biti na strateškom planiranju razvoja poljskih i hrvatskih regija do 2030. godine, ruralnog razvoja kako jednog od glavnih okosnica regionalnog razvoja, privlačenja investicija, usklađivanja obrazovanja sa potrebama tržišta, itd.Sudionici panela osvrnut će se i na povlačenje sredstava Europske unije te na uspješno provedene projekte u hrvatskim županijama i poljskim vojvodstvima. Upravo su se županijske razvojne agencije u ovom kratkom razdoblju pokazale kao najuspješnije i stoje iza svake uspješne priče.

Forum se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske i Zaklade Konrad Adenauer.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, pozdravljajući sve nazočne, osvrnuo se na ulogu regionalne samouprave u okviru sljedeće financijske perspektive Europske unije, te je rekao: „Regionalna samouprava važna je poveznica između lokalne zajednice i nacionalne razine po pitanjima koja se tiču poboljšanja života naših građana jer najučinkovitije i mogu odgovoriti na njihove potrebe. Sudjelovanje županija u pripremama i programiranju operativnih programa ključno je kako bi Republika Hrvatska što kvalitetnije i namjenski iskoristila sredstva Europske unije za ravnomjerni razvoj svih krajeva Hrvatske. Također, kroz ovaj proces vidim mogućnost za puno snažniju ulogu Hrvatske u članstvu Europske unije – Hrvatske koja ima mogućnosti, snagu i kapacitete postati jedna od najnaprednijih europskih država, s jasno vidljivom strategijom razvoja, učinkovitom upravom i samoupravom i snažnim gospodarskim rastom.“ istaknuo je u uvodnom obraćanju predsjednik Pauk.

Na panelu s temom: Ravnomjeran razvoj kroz poticanje ruralnih krajeva, u uvodnom dijelu govorili su državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak te predsjednica Skupštine Velikopoljskog vojvodstva Zofia Szalczyk, a uključio se župan Božo Galić, zajedno sa županima Virovitičko-podravske i Zagrebačke županije Igorom Androvićem i Stjepanom Kožićem, te predstavnicima Zapadno-pomeranskog i Opolskog vojvodstva iz Poljske Jaroslawom Rzepom i Antonijem Konopkom.

Na navedenom panelu istaknuto je kako je iseljavanje je najteže pogodilo upravo ruralne dijelove i u Hrvatskoj i u Poljskoj. Kod nas dodatni problem je taj što je polovina stanovništva starija od 45 godina, a istovremeno imamo gotovo milijun hektara neobrađenog zemljišta. Što se u takvim okolnostima može učiniti? Kako povući sredstva iz fondova za sustave navodnjavanja i odvodnjavanja? Koliko je za uspjeh poljoprivrednih proizvođača važno njihovo udruživanje? Kako na istoku Hrvatske funkcioniraju zadruge, osobito one braniteljske?

Govoreći na panelu u okviru tih pitanja, župan Galić je istaknuo kako je našim poljoprivrednim proizvođačima potrebno kontinuirano pomagati pri organiziranju i povezivanju malih proizvođača u više gospodarske sustave i zadružne oblike, a sa ciljem da ti isti budu nositelji razvoja i novog zapošljavanja, te da budu u mogućnosti realizirati ulaganja u razvojne projekte, prilagođene suvremenim uvjetima poslovanja.

-„Ključna strategija za uključivanje malih proizvođača u zadrugu/klaster (za sve proizvode) i njihovo preusmjeravanje iz proizvodnje kultura sa niskim prihodima po jedinici površine (kukuruz,pšenica) u kulture koje donose visoke prihode jest osiguravanje proizvodnje za poznatog kupca, tj. siguran lanac distribucije proizvoda. Mali proizvođači pojedinačno nisu u mogućnosti osigurati količine, kvalitetu, kontinuitet i sigurnost isporuke te su zbog toga istisnuti sa tržišta tj. nekonkurentni su. Upravo taj problem dotiče i rješava sam klaster/zadruga, kao i problem visokih troškova proizvodnje.“ – rekao je župan Galić.

U razvoju poljoprivredne proizvodnje jako je važno provoditi navodnjavanje sukladno Nacionalnom projektu navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama u Republici Hrvatskoj, iz 2005. godine. U 2006. godini Vukovarsko-srijemska županija je izradila Plan navodnjavanja za našu županiju.

Govoreći o navodnjavanju župan Galić je rekao: - „Moderna poljoprivreda u globalnoj eri mora biti tržišno orijentirana i odgovoriti na promjene u ponudi i potražnji. Nužno je potrebno primijeniti suvremenu tehnologiju u proizvodnom procesu, te ako postoje uvjeti početi sa navodnjavanjem proizvodnih površina, jer ćemo na taj način podići produktivnost, a što bi rezultiralo time da jedno gospodarstvo ostvaruje dobre, pa i odlične, prihode od poljoprivredne proizvodnje.“

Osim gospodarske i ekonomske važnosti, Forum je pokazatelj i nastavka prijateljskih odnosa Poljske i Hrvatske, zemalja koje, osim sličnog mentaliteta, dijele i slične izazove vezane uz gospodarska pitanja i regionalni ustroj.

Hitovi: 357