USKLADIMO FREKVENCIJE

Priopćenje SDP-a : Grad Županja nije uvršten u razvojne projekte Vukovarsko-srijemske županije i Vlade RH

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić

U nedavno objavljenoj Razvojnoj strategiji Vukovarsko- srijemske županije do 2020.god., Grad Županja nije uvršten niti u jedan od deset velikih projekata, dok vlastite projekte u našoj županiji imaju mnoge općine te svi gradovi županije Vukovar, Vinkovci, Otok, Ilok no ne i Županja.

Nedugo nakon te bolne činjenice, ponovo hladan tuš i to da nas nema niti u strategiji Vlade RH u sklopu „Projekta Slavonija, Baranja i Srijem“. U Vinkovcima je prošli tjedan (petak, 20. srpnja 2018.god.) potpisano 29 strateških razvojnih projekata Vlade RH za pet slavonskih županija. Od sedam projekata za Vukovarsko srijemsku županiju, četiri su u susjednim općinama (Gradište,Cerna) no Županja se ne spominje, ističe se u priopćenju  Gradske organizacije SDPa- Županja i dodaje:

Treba se zapitati zašto nismo zastupljeni u barem nekom zajedničkom projektu ako ih nemamo vlastitih. Zajedničkim nastupom sigurno bi se ostvarili i bolji rezultati. Prisjetimo se, da je prošle godine postojala inicijativa o prekograničnoj suradnji i perspektivi razvoja Županjske i Oraške Posavine, što je također bilo odbijeno već kao i mogućnost. Veliki je potencijal Županje u organiziranju poslovanja za partnere iz Bosne i Hercegovine. Županja je njima ulazak na tržište Europske unije. Nažalost podaci ukazuju da od 5 gradova u Vukovarsko srijemskoj županiji Grad Županja kao nositelj projekta, ostvario je najslabiji rezultat.

Geostrateški položaj Županje s izlazom na autocestu Zagreb-Lipovac, željeznička pruga, plovna rijeka Sava, granični prijelaz nije bio dostatan razlog da se Županja pozicionira kao logistički centar pa će isti biti građen u Vinkovcima. Vladini projekti navodnjavanja jednako kao i županijski neće navodnjavati poljoprivredne površine našega grada. Primjerice agrotehnološki centar te drvni centar projekti su županije ali neće biti građeni u našoj poduzetničkoj zoni nego također u Cerni i Gradištu, premda i mi imamo sve predispozicije. Svakako čestitamo gradovima i općinama koji su se izborili za svoje interese.

Na kraju moramo zaključiti da je gradska vlast zbog nerada propustila sve navedeno. Županjci ostaju živjeti s činjenicom da nemamo razvojnu strategiju, nemamo vlastite razvojne projekte, pa nemamo niti što ponuditi Vukovarsko srijemskoj županiji, niti Vladi RH. Nema jasne alternative ovom stanju, barem u vidu privatnih investicija. Može se pretpostaviti da ništa značajno neće se dogoditi što bi moglo dugoročno dovesti do poboljšanja životnog standarda građana i ostvarenja novih radnih mjesta, zaključuje se u priopćenju Gradske organizacije SDP-a Županja koje je potpisao predsjednik Josip Gregorović.

 

 

Hitovi: 1402