USKLADIMO FREKVENCIJE

SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

Kategorija: /
Autor: J.W.D.

Krajem 2012. Godine evidentirano je 358 214 nezaposlenih osoba u republici Hrvatskoj. Nezaposlenost se u odnosu na prosinac 2011 povećala za 13,6 posto. Ukupno je u evidenciji nezaposlenih u Vukovarsko srijemskoj županiji ušla 18 631 nezaposlena osoba. Broj novoprijavljenih osoba je veći u odnosu na 2011, za 5,9 posto.

Kako turistička sezona na Jadranskom  moru posljednjih godina počinje vrlo rano, prvi posjeti hotelijera započeli su u siječnju. Odabir radnika napravili su Jadranski luksuzni hoteli, Babin kuk, Dubrovnik, Dubrovačke uslužne djelatnosti. Naša županija jedna je od vodećih županija po broju sezonskih radnika koji svaku sezonu odlaze raditi na more. Tako se u 2012 godini ukupno 1 846 nezaposlenih osoba iz evidencije Zavoda zaposlilo na moru. Tijekom 2012. Godine iz evidencije nezaposlenih u Vukovarsko srijemskoj županiji odjavljene su 10 224 osobe radi zanivanja radnog odnosa.

U odnosu na 2011. Godinu iz evidencije su radi zaposlenja odjavljene 293 osobe manje, što je smanjene od 2,8 posto. Župan Vukovarsko srijemski Božo galić također se osvrnuo na probelm nezaposlenosti u našoj županiji  i taj negativni trend koji se nastavlja i dalje.

Hvale je vrijedno sezonsko zapošljavanje na moru, no mi moramo zadržati mlade ljude u  županiji i njihovim sredinama. Potrebno je stvarati preduvjete za ostanak mladih na ovom području, razvojem gospodarstva – istaknuo je Galić.

Osim toga podnesena je i informacija o izvršenoj obnovi stambenih zgradan i objekata javne namjene u 2012. Godini u obnovi stambenih zgrada te objekata javne namjene i spomenika kulture uloženo ukupno 122,7 milijuna kuna, što je u odnosu na 2011. Godinu manje za 13 milijuna kuna, odnosno 9,6 posto.

Najviše sredstava je utrošeno u obnovu spomenika kulture 47,3 posto, te je u obnovu više stambenih objekata u iznosu od 25,3  milijuna kuna ili 20, 6 posto.

         Za istaknuti je kako je obnova obiteljskih kuća u postupku rješavanja 50 žalbi upućenih od strane vlasnika, a obiteljske kuće vlasnika koja se pozitivno riješe žalbe uvodit će se u program obnove 2012/2013. Težište obnove se prenosi na obnovu više stambenih objekata i spomenika kulture – istaknuo je pročelnik županijskog upravnog odjela za gospodarstvo Nenad Jerković.

Stanje u stočarstvu prezentirao je porečelnik županijskog upravnog odjela za poljoprivredu Andrija Matić koji ga je ocijenio lošim poglavio stočarstvoa negativan trend u stočarstvu nastavlja se i dalje – ustvrdio je on.

Poslovanje Plinare istočne slavonije bila je također jedna od tema. Istaknuto je da je Plinara poslovala pozitivno, s dobiti manjom nego prijašnjih godina. Od početka krize smanjivana je i kupnja i prodaja plina. A poskupljenje plina, naglašeno je, ostavilo je posljedice. Prošla godina bila je najlošija godina, a ni ova nije obećavajuća.

S.Pavelić

Hitovi: 1633