USKLADIMO FREKVENCIJE

U novu godinu s novim aktivnostima

Kategorija: /
Autor: Z.Knežević

Upravni odjel za sport, mlade i demografiju je novoosnovani odjel  u Vukovarsko-srijemskoj županiji i planira u 2019. godini provesti niz javnih poziva i  mjera koji će se financirati iz proračuna Vukovarsko-srijemske županije.

Potreba za osnivanjem Upravnog odjela za sport, mlade i demografiju postala je prioritetna stvar na koju je utjecala gospodarska i društvena situacija u Županiji, u  kojoj se, uz prirodni pad stanovništva, njegov broj smanjuje i stalnim iseljavanjem mladih u potrazi za boljim životom. U ovome Upravnom odjelu nadaju se predstavljenim mjerama zadržati one koji su ostali te pružiti maksimalnu podršku onima koji se misle doseliti, te na temelju demografske stvarnosti planirati demografsku budućnost . Prema programu koji su objavili, prva mjera usmjerena je prema mladim obiteljima u vidu  financijske pomoći u određenom iznosu a odnosi se na kupnju njihove prve nekretnine (kuće ili stana). Svota namijenjena za  sufinanciranje te mjere iznosi  800.000 kuna.

Program poticanja poduzetništva na području VSŽ iznosi 900.000 kuna, a pravo na potporu imaju poduzetnici, obrti te ostali subjekti koji se svrstavaju u mikro i male subjekte malog gospodarstva. Namjera je poticanjem proizvodnje, prerade i prodaje vlastitih proizvoda potaknuti samozapošljavanje  i otvaranje novih radnih mjesta, kao i uključivanje u tržište rada a samim tim i ostanak na ovim prostorima. Mjera poticanja poduzetništva zajednička je mjera Upravnog odjela za sport, mlade i demografiju i Upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj.

 S ciljem da sva djeca koja žive na rubu siromaštva imaju barem jedan obrok dnevno u školi, projektom „Užina za sve“, financiranim iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije u iznosu od 1.495.234,07 kn  i  financiranim od VSŽ u iznosu od 500.000 kuna osigurana je besplatna prehrana u ovoj školskoj godini. Projektom su uključena djeca iz 35  osnovnih škola Vukovarsko-srijemske županije. Nadalje, predviđeno je i sufinanciranje izgradnje ili sanacije dječjih igrališta u onim mjestima koja ih još nemaju kao i u onima potrebitim obnove i uređenja postojećih, ali neadekvatnih prostora predviđenim za djecu. Za sufinanciranje prijevoza studenata-putnika planirano je 300.000 kuna

Za organizaciju kulturnih događanja za mlade predviđen je iznos od 70.000 kuna namijenjenih za organizaciju tribina, edukativnih predavanja, stručnih skupova, međužupanijskih susreta, projekata   i ostalih događanja koja se tiču rada s mladima na različitim područjima.

Izdvajamo i podatak da je za rad i program Županijskog saveza sportova namijenjen iznos od 1.428.000 kuna. Za financiranje sportskih trenera svih sportova izdvojeno je 876.000 kuna. Upravni odjel za sport, mlade i demografiju ističe i da je osigurano 500.000 kuna za donacije kojima se pomažu organizacije različitih sportskih susreta. Svakako treba spomenuti i da se sufinanciraju pregledi sportaša naše županije u iznosu od 50.000 kuna.

 

 

Hitovi: 198