USKLADIMO FREKVENCIJE

Prijeti li nam u Vukovarsko-srijemskoj županiji kolaps zdravstva?

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić

Tomislav Panenić, zastupnik u Hrvatskom saboru, Nizar Shoukry, kandidat za EU parlament i nezavisni vijećnici u Skupštini Vukovarsko-srijemske županije, su prokomentirali najavu veledrogerija da će biti obustavljena isporuka lijekova i medicinskog materijala bolnicama, zbog dugova koji iznose dvije milijarde kuna i svakog se mjeseca povećavaju za dodatnih 150 milijuna kuna.

Među bolnicama s najstarijim dugovanjima preko tisuću dana nalazi se i Opća županijska bolnica Vinkovci.

Od dvije bolnice na području Vukovarsko-srijemske županije, Opća županijska bolnica Vukovar i bolnica hrvatskih veterana ostvarila je 2017. godine ukupni gubitak u iznosu od 112 milijuna kuna uz ukupne obveze od 137 milijuna kuna, dok je Opća županijska bolnica Vinkovci u istom vremenu imala 83 milijuna kuna gubitka uz obveze od 94 milijuna kuna.

Vlada Republike Hrvatske i Vukovarsko-srijemska županije su svjesne velikih i dugotrajnih dugova bolnica za lijekove, ali ništa ne poduzimaju da se situacija konačno riješi. Rješenja koja poduzima Ministarstvo zdravstva su kozmetička, nikad suštinska te se agonija zdravstvenog sustava samo pojačava. Visoki iznosi dugovanja utječu ne samo na smanjenje kvalitete pružanja zdravstvenih usluga već uzrokuju i probleme u poslovanju brojnih dobavljača bolnica.

S druge strane, uprave bolnica ne provode mjere racionalizacije, a Državna revizija je utvrdila da veći dio vanjskih usluga, medicinskog potrošnog materijala i lijekova nabavljaju bez provođenja propisanih postupaka javne nabave te time ne ostvaruju najpovoljnije cijene.

Izražavamo naše nezadovoljstvom ovakvim djelovanjem resornog ministara te tražimo da Ministarstvo financija osigura dostatna sredstva za pokrivanje gubitaka i osigura redovno plaćanje obaveza. Od Vukovarsko-srijemske županije tražimo da osigura zakonito i racionalno upravljanje rashodima bolnica.“ – naglasio je Panenić

Uz navedene probleme poslovanja bolnica, upozorili su i na loše uvjete rada liječnika u Domovima zdravlja te zastarjelost medicinsko-tehničkih sredstva i inventara.

U primarnu zdravstvenu zaštitu u Vukovarsko-srijemskoj županiji treba ulagati i učiniti je atraktivnom liječnicima koje je sve teže zadržati. Ako se raspadne sustav primarne zdravstvene zaštite, a tu prije svega mislim na obiteljsku medicinu, raspast će se cijeli sustav liječenja.“ - upozorava Shoukry

Posebno je upozorio na prijedlog Odluke, koja je na dnevnom redu današnje sjednice Skupštine, kojom se odobrava potrošnja 4 milijuna kuna za izvođenje radova na izgradnji sportskog igrališta u Vinkovcima iz vlastitih sredstava Doma zdravlja Vinkovaca, a što nema nikakve veze sa zdravstvenom zaštitom. Umjesto da se ulaže u modernu opremu ambulanti i poboljšanje uvjeta pružanja zdravstvenih usluga, financira se projekt kojeg treba raditi Grad Vinkovci.

Na ovakav način zdravstvena zaštita stanovništva se urušava jer liječnici ne vide više nikakvu perspektivu i odlaze iz Hrvatske.“ – zaključuje Shoukry.

 

Hitovi: 481