USKLADIMO FREKVENCIJE

SDP Županja predlaže mjere za pomoć gospodarstvu i građanima

Kategorija: /
Autor: Z.Knežević

SDP Županja, odnosno Klub vijećnika SDP-a danas je Gradskom vijeću Županje i gradonačelniku Županje uputio svoj Prijedlog o donošenju odluka za pomoć gospodarstvu i građanima zbog posljedica uslijed pandemije korona virusom(covid 19).
Kako ističu, s obzirom na trenutnu situaciju prouzročenu pandemijom globalnog razmjera i izuzetno negativnog efekta koje će ista prouzročiti gospodarstvu u našem gradu, Gradska organizacija SDP-a Županja inzistira na hitnoj sjednici Gradskog vijeća, na kojoj bi se raspravilo o mjerama koje je potrebno poduzeti kako bi se osigurao opstanak gospodarskih subjekata te pomoglo građanima.
Ističu kako su mišljenja da je prekasno da se čeka završetak ove situacije kako bi se naknadno poduzimale mjere (gospodarstvenici nemaju vremena niti financija čekati okončanje ovog stanja). Klub vijećnika SDP-a Županja predlaže pomoć gospodarstvu i građanima donošenjem odluka o sljedećim mjerama:
Umanjenje rashoda grada Županja koji nisu nužni za redovno poslovanje u fiskalnoj 2020 godini, osim za mjere pomoći gospodarstvu i građanima.
Oslobađanje od plaćanja komunalne naknade za sve gospodarske subjekte za period u kojem im je bilo onemogućeno poslovanje, te za građane na koje je ova situacija imala negativan učinak (otkazi i sl.).

Ukidanje naknada predsjednici, zamjeniku i vijećnicima gradskog vijeća, nadzornim odborima u svim gradskim tvrtkama i ukidanje financiranja političkih strankama do okončanja trenutnog stanja.
Smanjenje plaće gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika za 50%, direktorima gradskih poduzeća za 30 %, te ravnateljima ustanova čiji je grad osnivač za 15% do okončanja trenutnog stanja.

Korištenje javnih površina: osloboditi poslovne subjekte od plaćanja naknada/poreza na korištenje javnih površina, javnih prostora u kojima se ne obavlja djelatnost za vrijeme trenutnog stanja.
Oslobođenje od plaćanja vrtića za građane grada Županja.
Beskamatno odgoditi naplatu potraživanja i javnih davanja koja se odnose na razdoblje trajanja epidemije.
Na sjednici Gradskog vijeća potrebno je analizirati predložene mjere, te utvrditi kriterije po kojima će se mjere provoditi. Sredstva prikupljena mjerama uštede primijenit će se za financiranje mjera pomoći, te je potrebno analizirati i uskladiti proračun, ističe se u danas upućenim prijedlozima koje je potpisao predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Josip Gregorović,
Hitovi: 407