USKLADIMO FREKVENCIJE

SDP predstavio program za lokalne izbore "Naša slika Županje"

Kategorija: /
Na press konferenciji SDP Županja je predstavio svoj program za lokalne izbore pod nazivom „Naša slika Županje“.
Program su predstavili predsjednik SDP-a Županje Josip Gregorović, kandidat SDP-a za gradonačelnika Mario Galović i Igor Katona, nestranački kandidat za zamjenika gradonačelnika.
Program SDP-a temelji se na četiri ključne točke, a na njemu su radile brojne suradnice i suradnici iz svih područja. To su gospodarstvo, kvaliteta života, infrastruktura i samo funkcioniranje Grada. Mario Galović, kandidat za gradonačelnika Županje, govorio je o lošoj iskorištenosti poduzetničke zone, nedostatku komunalne infrastrukture, lošoj poslovnoj klimi i nepostojećoj komunikaciji s okolnim mjestima. Njegov plan je otvorenom komunikacijom, smanjivanjem nameta i uklanjanjem administrativnih prepreka stvoriti pozitivnu investicijsku klimu.
SDP želi izraditi bazu domaćih proizvođača proizvoda koja bi olakšala distribuciju kroz gradsku tržnicu i promociju preko Turističke zajednice. Plan je i stimulirajućim najamninama poslovnih prostora u vlasništvu grada, uz oslobođenje naknada, revitalizirati centar grada, više aktivirati LAR Vjevericu te proširiti turističku ponudu. U nju žele uključiti cikloturizam, promociju prve igre nogometa i dugu tenisku tradiciju Županje.
Kandidat za zamjenika gradonačelnika Županje, Igor Katona, za početak je govorio o mladima. Predstavio je projekt „Županja školama“ putem kojeg bi grad pomagao aktivnostima škola u Županji. Govorio je o posredovanju u povezivanju škola i tržišta rada, uređenju županjskog MKC-a u funkcionalni prostor dostupan svima, aktivaciji Savjeta mladih te otvorenoj komunikaciji i savjetovanju s udrugama. Predstavio je i projekt „Županja mladima“ kojim mladim obiteljima žele sufinancirati priključak na komunalnu infrastrukturu, osloboditi ih od plaćanja komunalnog doprinosa kod novogradnje, sufinancirati kupnju napuštenih kuća u Županji te sufinancirati porez za prvu nekretninu.
Rekao je i kako SDP želi smanjiti cijenu vrtića, osigurati božićnice i uskrsnice umirovljenicima te imati redovita savjetovanja. Uz to žele pokrenuti projekt doma za umirovljenika koji bi bio društveni dom otvorenog tipa. Iz svog programa nisu izostavili osobe s invaliditetom i poteškoćama. Tako žele svima osigurati ulazak u sve gradske institucije, osigurati dodatak na invalidninu i dodatnim aktivnostima omogućiti kvalitetnije sudjelovanje u društvenom životu grada Županje. Igor Katona naglasio je i važnost brige za sve sugrađanke i sugrađane u teškoj novčanoj situacije te želju otvaranja socijalne samoposluge.
Nakon toga je Mario Galović govorio i o važnosti osiguranja sve nužne infrastrukture – vode, kanalizacije, oborinske odvodnje, plina i ulične rasvjete. Ideja SDP-a je i pokrenuti dva projekta izgradnje kružnih tokova te rasteretiti ulaz u grad (Vinkovačku ulicu). Svu infrastrukturu žele prilagoditi osobama s invaliditetom, potaknuti energetsku obnovu građevina, rekonstruirati cjevovode i s okolnom općinama inicirati projekt aglomeracije županjske Posavine. Uz to žele ugraditi i vodomjere u stambene zgrade gdje ih trenutno nema.
Galović je naglasio važnost sporta za koji žele EU fondovima inicirati financiranje zatvorenih teniskih terena i uređenje sportskih igrališta i igrališta za djecu. U svom programu kao važnu točku stavili su i izradu Razvoje strategije grada te transparentno vođenje proračuna i uključivanje građanki i građana participativnim budžetiranjem. Kako bi se poboljšala učinkovitost i kvaliteta rada gradskih tvrtki, planiraju ih povezati i proširiti djelatnosti te objediniti javnu nabavu. U gradu bi ustrojili i novi odjel koji bi obavljao poslove vezane uz gospodarstvo, poduzetništvo i poljoprivredu kako bi prioritetne ciljeve mogli koordinirati s jednog mjesta. U sklopu odjela organizirali bi i platformu za pomoć poljoprivrednicima u razvoju.
Zaključno je Gregorović upozorio na veliki problem neizlaska na lokalne izbore, što je ujedno i poruka svim političarima posebice vladajućima. Rekao je da 36 % birača izlazi na izbore što je poražavajuće te da će i ove izbore odlučiti upravo onih 64 % koji ne izlaze na izbore. Podsjetio je na dva kandidata iz iste političke grupacije rekavši da su oni već zajedno bili u mogućnosti stvoriti određene pozitivne pomake kroz dugi niz godina u Županji, ali nisu. Pozvao je sugrađane, glasače SDP-a i birače koji ne izlaze na izbore da razmisle o promjenama političkog spektra i kormilo ovoga grada povjere novim ljudima.
 
Gradska organizacija SDP-a Županja
Hitovi: 44