USKLADIMO FREKVENCIJE

Aktualni sat sjednice Gradskog vijeća otvorio pitanje distribucije vode i pripajanja Komunalca Županja Vinkovačkom vodovodu

Kategorija: /
Autor: Z.Knežević

Sjednica Gradskog vijeća Županje održana je jučer poslije podne u dvorani kina Mladost, a tijekom Aktualnog sata vijećnici su postavljali pitanja o mogućnostima zapošljavanja pripravnika, nastavku programa Zaželi, gradskim stipendijama, demografskim mjerama, ali i gradskoj tvrtki Komunalac.

Naime, vijećnica Verica Vestić uputila je zamolbu gradonačelniku Damiru Juzbašiću da objasni trenutno stanje u Komunalcu d.o.o Županja, te da odgovori tko je predstavljao Županiju i kakav je stav imao vezano za uredbu koja je bila na e-savjetovanju za slučaj Komunalac d.o.o. Županja. U odgovoru vijećnici Vestić gradonačelnik Damir Juzbašić je najprije istaknuo žaljenje što je tema, koju su, kako je rekao, komunicirali još u izbornoj kampanji i koja sve tiši mjesecima došla na dnevni red. „Na dnevnom redu na savjetovanju u Ministarstvu gospodarstva do jučer je bila uredba o distributivnim područjima. Naime, 2018. donesen je novi Zakon o Hrvatskim vodama koji je rekao da samostalni isporučitelj može biti samo tvrtka koja ima zahvat vode od 2 milijuna litara. Tada su se neki saborski zastupnici domislili, odnosno bili su jaki i lobirali u tom trenutku i napravljena je iznimka koja kaže da osim ovih 2 milijuna mogu i oni od 800 tisuća do milijun . Znači, mogli ste imati Komunalac Novalja s 1,5 milijun i on se morao pripojiti Komunalcu Pag, mogli ste imati Našice s 1,2 milijuna i on se mora pripojiti Đakovu s 2 milijuna litara zahvata. Rupa je nastala zbog nekih jakih političara i ako imate od 800.000 do milijun, znači imate 900.000 ostajete samostalni komunalac. Vrlo nelogično, vrlo hrvatski, no taj zakon je 2018 prošao kako je prošao. Županja je zaspala, stanje smo zatekli kakvo smo zatekli, nadali smo se da uredba, u zakonu je rečeno da će se uredbom odrediti koji su sada komunalci koje su to tvrtke koje će ostati samostalne.” obrazložio je gradonačelnik Juzbašić i nastavio:
„Županja u trenutku kada se događa zakon ima nekavih 795.000 dakle, falilo nam je 5. Tko je bio uspavan? Nemam namjeri vraćati se u prošla vremena, ja vam samo govorim činjenicu da je 2018. trebalo vikati, dizat autobuse i ono što mi Vi neki privatno i poluprivatno kada se sretnemo kažete, sada je prošla baka s kolačima. Uredba je bila na savjetovanju 30 dana i mi smo se poduzeli iz gradske kuće i Komunalca i uputili nekih 70 komentara na to da je Vinkovački vodovod društvo preuzimatelj.” nastavio je gradonačelnik Juzbašić: „ Ono što je bio dio savjetovanja i obveza Hrvatskih voda i Ministarstva gospodarstva je savjetovati se sa svim zainteresiranim stranama. Imali smo to savjetovanje u Zagrebu, predstavnik županije je bio bivši gradonačelnik Miličević. Na žalost, njegov stav i stav županije je bio da podržavaju takvu uredbu Ne mogu ne izraziti čuđenje da se Županjac slaže sa stanjem da je ta uredba dobra i da će nam dobro donijeti. Ja mislim da neće, ja mislim da će ovaj grad izgubiti još jednu instituciju, kako je izgubio sud, odnosno, kako gubi dio jurisdikcije Ispostave suda u Županji.” istaknuo je na sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Juzbašić.
Hitovi: 95