USKLADIMO FREKVENCIJE

Županji opet 5 za transparentnost proračuna

Kategorija: /
Autor: Z.Knežević

Institut za javne financije i ove je godine analizirao i ocijenio transparentnost proračuna svih županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj.

Prezentacije rezultata i uručivanje priznanja najboljima održano je jučer u Kući Europe u Zagrebu. Transparentnost uprave podrazumijeva objavu potpunih, točnih, pravovremenih i razumljivih informacija o proračuna jer se time poboljšava i komunikacija s građanima i potiče povjerenje i odgovornost.

 

Za potrebe istraživanja, proračunska transparentnost mjerila se brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama jedinica lokalne i područne samouprave. Uočeno je da se prosječna transparentnost proračuna lokalnih jedinica iz godine u godinu poboljšava te u ovom ciklusu iznosi 3,1. Po prosjeku svih lokalnih jedinica na svome području, najtransparentnija je Primorsko-goranska županija, dok su „peticu“ iz transparentnosti osvojile i Karlovačka, Bjelovarsko-bilogorska, Dubrovačko-neretvanska, Istarska, Krapinsko-zagorska, Ličko-senjska, Međimurska, Osječko-baranjska, Sisačko-moslavačka, Šibensko-kninska, Varaždinska, Zagrebačka i Zadarska. Po vrstama lokalnih i regionalnih jedinica, županije su u prosjeku vrlo transparentne (4,6), gradovi su relativno dobri (3,7), a općine još uvijek ne zadovoljavaju (2,8).

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk u obraćanju je izrazio zadovoljstvo prosječnim rezultatom svih županija, ali i rezultatom Šibensko-kninske županije. „Stalno nam je do ovog istraživanja i zbog građana koji jedino u transparentnu upravu mogu imati povjerenja. Znamo da je naš projekt OTVORENI PRORAČUN ipak iskorak u želji da javnost ima potpuni i pravovremeni uvid u trošenje javnog novca. Vjerujemo da možemo napraviti još neka poboljšanja  i uvjeravam vas da već danas analiziramo mogućnosti vezane uz izradu jedinstvenih proračunskih vodiča te procesima participativnog budžetiranja. „ zaključio je Pauk.

Prema podacima Instituta za javne financije, Grad Županja je ponovo za transparentnost proračuna dobio ocjenu 5. Radi se o godišnjem izvještaju za 2015,. polugodišnjem izvještaju za 2016. godinu, o Prijedlogu proračuna za 2017. i izglasanom proračunu za 2017, godinu, a ocjenjivan je i Proračunski vodič za građane koji Grad Županja također javno objavljuje. No, među jedinicama lokalne samouprave s područja Vukovarsko-srijemske županije nema puno petica. Naime, ocjene dovoljan (2) Institut za javne financije dao je Općinama Gradište, Bošnjaci, Babina Greda i Gunja. Niti jedna od njih nema, primjerice, Proračunski vodič za građane. Općina Štitar, prema Institutu za javne financije, ima razinu transparentnosti 3, dok Općine Drenovci i Vrbanja imaju razinu 4. Općina Cerna, ima kao i Grad Županja, razinu 5, ističe se u podacima Instituta za javne financije.

 

 

Hitovi: 814