USKLADIMO FREKVENCIJE

Sudove vraćaju u sredine gdje su potrebni

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić

Ministarstvo pravosuđa provodi analizu učinaka reorganizacije mreže pravosudnih tijela provedene 2015. godine

Naime, Jedna krajne loša i neracionalna odluka donesena prije dvije godine o ukidanju Općinskih sudova u Vinkovcima i Županji, koji su postali stalne službe i pripojeni Općinskom sudu u Vukovaru mogla bi uskoro biti promijenjena zahvaljujući Građanskoj inicijativi, koju predvodi odvjetnica Neda Brčić iz Vinkovaca, a koja je pokrenuta kako bi došlo do izmjene ovoga Zakona. Nakon što je održan sastanak s ministrom Draženom Bošnjakovićem u svezi prebacivanje općinskih i prekršajnih sudova iz Vinkovaca i Županje u Vukovar, te nastojanja da se ti sudovi vrate, pri čemu mu je uručena i peticija s 5500 potpisa građana za vraćanje sudova, što je i najbolji pokazatelj nezadovoljstva ovakvom situacijom krenulo se u rješavanje ovoga problema. Ministarstvo stoga provodi analizu učinaka ove odluke.

"Nakon izvršenih analiza i provjere učinaka reorganizacije i njezinih nedostataka te nakon razgovora s predstavnicima pravosudnih tijela i predstavnicima lokalne zajednice, pristupit će se odgovarajućim preinakama u mreži pravosudnih tijela i ponovnoj uspostavi sudova u pojedinim sredinama, naravno gdje se to ocjeni potrebnim i opravdanima”, navodi se u očitovanju ministarstva.

Za očekivati je i nadati se kako će se to što prije sustavno riješiti, te sudove vratiti u Vinkovce, i u Županju, budući su ovom Izmjenom zakona o područjima i sjedištima sudova polučeni samo loši rezultati , što je i potkrijepljeno relevantnim podacima o lošim učincima reorganizacije mreže sudova na području Vukovarsko-srijemske županije.

Hitovi: 1084