USKLADIMO FREKVENCIJE

Župan Božo Galić na VI. Forumu regija Poljske i Hrvatske

Kategorija: /


U organizaciji Hrvatske zajednice županija i Saveza Vojvodstava Republike Poljske od 11. – 14. listopada u poljskom gradu Toruńu održava se VI. Forum regija Poljske i Hrvatske. Ovogodišnji Forum, na kojemu sudjeluju brojni poljski maršaleki i predstavnici hrvatskih županija, održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske gospodarske komore.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije jučerašnjem svečanom otvaranju VI. Foruma sudjelovali su: župan Božo Galić, zamjenica pročelnika Ureda župana Sandra Pinjuh i zamjenica pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj Zrinka Čobanković.

Na Forumu biti će riječi o globalnim promjenama u Europi i samoupravi u 21. stoljeću, budućnosti kohezijske politike nakon 2020. godine, kao i alatima za samouprave u okviru regionalnog razvoja. Nadalje, biti će i riječi o turističkom razvoju regija s posebnim naglaskom na poslovni turizam i ulogu turističke samouprave u lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Treća tematska cjelina odnosi se na razvoj gospodarstva kroz prekograničnu suradnju, razvoj infrastrukture, javno-privatno partnerstvo, itd.

Cilj skupa je nastavak dosadašnje uspješne suradnje poljskih vojvodstava i hrvatskih županija koja traje od 2011. godine. Razmjena iskustava iz privlačenja sredstava iz EU fondova korak je do osiguranja ravnomjernijeg regionalnog razvoja. Naime, Poljska je povukla najviše novaca iz EU fondova pametnim strateškim planiranjem te može biti odličan uzor Hrvatskoj. Ključ poljskog uspjeha leži u činjenici da je Poljska prenijela ovlasti na vojvodstva, odnosno županije te putem njih povlači 70 posto novčanih sredstava iz europskih fondova. U proračunskom razdoblju od 2014. do 2020. Poljska će vojvodstva upravljati sa čak 28 milijardi eura.
Drugog dana ovogodišnjeg Foruma , a u okviru IV. Panel diskusije, „IEER (innovative entrepreneurial ecosystem regions) – iskustva u građenju ekosustava poduzetništva“ župan Božo Galić održao je danas prezentaciju na temu: „Uključivanje hrvatskih prometnih pravaca u europske prometne pravce, kao i povezivanje poljsko- hrvatskog gospodarstva i infrastrukture“.

 

Hitovi: 363