USKLADIMO FREKVENCIJE

Olimpijski, svjetski i europski pobjednik Martin Sinković: ''Jedva čekamo Tokio, cilj nam je osvojiti sve i u novoj disciplini''

Kategorija:

Povodom dolaska Humanih zvijezda, u Županju su došle i prave sportske zvijezde, vrijedne naklona – veslači Martin Sinković i Damir Martin. U sportovima u kojima ne potpisujete basnoslovne ugovore, kad prelazite iz klub u klub, a primjer ste vrhunskog sportaša, oni su osvojili gotovo sve, u sportskom smislu. Osvojili su svijet, Europu i Olimpijadu. Nakon Blanke Vlašić, Sandre Perković, Janice i Ivice Kostelić, i braća Sinković i Damir Martin mukotrpnim su radom, bezgraničnom voljom i ogromnim talentom osvojili i srca svih Hrvata koji prate sport i cijene ono što nemaju puno veći i snažniji od nas, ali ima mala Hrvatska.

Martin Sinković Županju nije posjetio prvi put, naprotiv, poznata mu je i draga...

Lijepo se osjećam ovdje, bio sam već nekoliko puta. Mama je rodom iz Županje, živjela je tu određeno vrijeme, a tu imam rođake i navratim kod vas redovito. Lijepo su nas ugostili, uvijek mi je lijepo, a pogotovo kad dođem pomoći i upoznati nove ljude, što je stvarno poseban osjeća

Za Humane zvijezde nije nastupio prvi put...

Bili smo 2012. već u Županji, s Humanim zvijezdama također. Humanitarne akcije podržavamo kad god stignemo, nekad je to teško uskladiti uz sve obveze, ali trudimo se.

Na pitanje tko je gazda u čamcu, Valent ili on, odgovara sa smješkom...

Trener Nikola Bralić.

Što vama znači Nikola Bralić?

To je osoba koja nas je dovela do ovih rezultata, bez njega to ne bi bilo to. Mislim da je to najveći  stručnjak za veslanje u svijetu. Ima i nagradu za najboljeg trenera u svijetu, priznato mu je to, ne možemo boljeg trenera zamisliti.

Baš kao što je to svojevremeno napravio i radio Dražen Petrović, kada je na treninge košarke krenuo uz starijeg brata Aleksandra, tako su i braća Sinković, uz svog brata Matiju, pronašli svoj život u veslanju...

Najstariji brat, koji više ne vesla, prvi je krenuo, a mi smo krenuli za njim i pronašli se u tome.

Prvo službeno natjecanje imat ćete u Beogradu, sljedeće godine u svibnju, što očekujete od tog natjecanja?


U Beogradu je prvi svjetski kup, ali prije toga nastupamo u Zagrebu na Croatia Openu, u travnju. To će nam biti prvi veliki test, jedva čekamo tu utrku. Naravno, mi smo promijenili disciplinu da pokušamo opet biti prvi, teško je sada već reći hoćemo li uspjeti u tome, ali naravno da se nadamo pobjedama.

Otkuda motivacija nakon brojnih osvojenih medalja, svjetskih, europskih i olimpijskih zlata?

Motivaciju nije teško naći, nas dvojica volimo trenirati, nije nam teško dolaziti na treninge. A najbolja motivacija za utrku je – doći prvi.

Nakon što su u protekle četiri godine kao dvojac na pariće postavili svjetski rekord, osvojili sve svjetske kupove i europska prvenstva , te zlato na Olimpijskim igrama ove godine u Riju, oni žele još.  S trenerom su donijeli zajedničku odluku – veslat će u novoj disciplini, dvojcu bez kormilara. Zašto mijenjate disciplinu, kad ste u ovoj apsolutno dominantni?

Želimo nove izazove, a to nam zaista jest novi izazov. Cilj nam je da i u toj novoj disciplini dođemo prvi i sve osvojimo. Lijepo je biti prvi, ali mi želimo još nešto novo, dodatno, jer smo već dugo prvi. 

Kada pogledate unazad, što ili tko sve stoji iza vaših rekordnih uspjeha?

Stojimo najviše nas trojica, Bralić, Valent i ja. Brat i ja smo radili, a on nam je tesao tehniku i formu. Bili smo predani i slušali smo ga i u tome je ključ uspjeha.

Sljedeće Olimpijske igre, Tokio 2020.?

Idemo obavezno, spremamo se za to i jedva čekamo.

 

 

Razgovarala: Marija Pastuović

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hitovi: 515